Sverigedemokraterna — aktivisterna

Nu hade jag egentligen tänkt lämna SD därhän ett tag (upprepar för mig själv — Raljant är inte en politikblogg. Raljant är inte en politikblogg..) men det visade sig att det fanns än mer att skriva.

I söndags använde jag nämligen Twitter — det är inte ofta, men det händer. Av en ren händelse dyker det upp en hel hög med spännande individer, ditlänkade från Politiskt Inkorrekt, en blogg med kopplingar till SD och som erbjuder liknande tankegods fast i en något mindre polerad form.

PI tar upp den sortens nyheter de anser att mainstream-media inte gör och anser sig vara lite mer rättvisande. I praktiken skulle jag jämställa dem med Fox News i USA — exakt samma retorik (”Vi är den enda oberoende kanalen, alla andra äter ur vänsterns hand!”) och liknande urval av artiklar för att framställa den egna saken samt motbevisa det som uppmålas som ett unisont och orättvist motstånd.

Fokus ligger på tre saker:

 • Brottslighet som kan knytas till muslimer, islam eller invandrare någonstans i västvärlden.
 • Att PI/SD/likatänkande blir motverkade av annan media (”Lögner om oss”)
 • Annan brottslighet modell mer osmaklig — mord, pedofili.

Uppmaningen från Politiskt Inkorrekt handlade alltså om att folk skulle gå in på twitter för att nyansera ”debatten” (PI’s citationstecken). Till deras försvar bör nämnas att de också uppmanade folk till att sköta sig i samma veva.

Så vad händer när det dyker upp ett gäng nya användare som läst uppmaningen och ger sig in för att nyansera debatten?

En del — fåtal, tyvärr — ger sig in för att faktiskt debattera. Jag har haft en del rätt givande utbyte kring rädsla, samhällsrisker och förändring. Om historia, om religion och om sekulärisering inom islam. Om värderingar kring globalt ansvar. Den sortens saker.

En annan del drar upp allsköns påståenden och utmålar dem som sanningar. För att ta ett par som jag tycker var rätt målande:

”550 miljoner muslimer eller 37% vill ha sharia lagar i varlden. De vill alltsa morda DIG for att du ar en kuffar.”
”@andsten Du kanske har missat att alla muslimska länder (i enlighet med Koranen) vill assimilera alla ANDRA länder på hela jorden då? #svpol”
”@Nemokrati Nej, de ”hetsar” mot hatideologin islam, vilket är både tillåtet, vettigt och livsnödvändigt för civilisationens överlevnad#svpol”

Väldigt mycket alla över en kam. Tyvärr.

Det förekommer också en beskärd del påhopp i person. Där vill jag absolut inte ge nykomlingarna från PI skulden allena — goda kålsupare finns överallt och en del folk ger dem omotiverat med skit som att urskiljningslöst ropa rasist. Med det sagt så är det nog första gången jag blivit kallad vänsterfascist

Ingen har förklarat på ett någotsånär sammanhängande vis vad en vänsterfascist faktiskt skulle vara. Det känns lite som en självemotsägelse — internationalen, etc — men vad vet jag.

Vänsterfascist och AFAit används som glåpord för folk som — gud förbjude — inte håller med. Öppen rasism förekommer också, om än i väldigt begränsad utsträckning (även om man inte ska förutsätta att det inte finns mer eller mindre öppet rasistiska individer inom alla riksdagspartier)

Det är den första gruppen folk — de som faktiskt vill diskutera — som gör debatten värd att ta. Det stora flertalet verkar se det som en kanal eller arena som ska vinnas eller övertas, gärna genom att försöka dränka annan debatt. Alternativt ett ställe att få utlopp för sina frustrationer:

PI-folket är SD’s baksida. SD ger gärna ett så städat intryck som möjligt men det här är folket som aktivt stödjer dem och uppmuntras. Jag tror man gör sig en otjänst om man inte även lyfter på stenen när man synar SD. Förhoppningsvis är eller blir rena missnöjesröstare väl medvetna om vad de faktiskt stödjer.

 • Anonymous

  På samma sätt som alla som röstar på S södjer LO, EXPO menar du?

  • Anonymous

   Kategoriskt alla? Säkerligen inte. 

   Jag tror inte någon som röstar på S aktivt skulle vilja ta avstånd från LO eller Expo. Jag hoppas att någon som röstar på SD aktivt vill ta avstånd från PI.