Svar på vanliga svar på frågor om jämställdhet

Jag har åsikter om jämställdhet och tenderar vädra dem på Internet, vilket gärna resulterar i mothugg. I stället för att upprepa mig om och om (och om, och …) igen, håll till godo: Raljants Svar på vanliga svar på frågor om jämställdhet.

I och med att feminismen inte är en väldefinierad och homogen rörelse är det här mina åsikter. De står för mig; man kan omöjligen få det till att “feminister tycker” utifrån det här. Flera andra har skrivit liknande inlägg innan och den här posten är inte unik i mer än att åsikterna råkar vara mina.

Det kan också hända att jag uppdaterar det här inlägget löpande om jag känner att något saknas, så känn dig förvarnad om du länkar det.

OK? OK.

Men kvinnor kanske inte VILL jobba lika mycket som män eller med samma saker.

Förklarar säkerligen en del av skillnaden könen emellan. Har du funderat på varför så är fallet, om det kanske finns en bakomliggande struktur som förklarar den frågan? Skillnaderna finns ju uppenbarligen där.

Se även genusvetenskapen som söker svara på bland annat varför det ser ut som det gör.

Det finns väl inget egenvärde i att det ska vara millimeterrättvist, med lika många män och kvinnor inom X?

Ser vi en fördelning 90/10 eller 75/25 så finns det nog en bakomliggande anledning. Det är intressant att hitta den anledningen; det är inte helt otroligt att den består av en strukturell förklaring någonstans i botten.

Alldeles oavsett om vi pratar om riksdagen, företagsledningar, föräldradagar eller taltid i skolan.

Jag är man, singel, ful och inte privilegierad. Förklara hur det är mitt fel att kvinnor har det sämre än män? De har det ju knappast sämre än mig.

Om vi snackar strukturer är det allas problem mer än specifikt ditt problem. Att det ses som skämmigt att vara singel eller ful är en tråkig struktur i sig.

Min pappa var kort och blev aldrig befordrad. Det finns forskning som säger att korta män är diskriminerade. Det är inte bara kvinnor, man borde prata mer om män som drabbas av diskriminering.

Javisst. Kör hårt, men helst inte mitt i en diskussion om något helt annat. Även om man har starka åsikter om att vi äter för lite stek och borde äta mer stek kanske den frågan inte hör hemma mitt i diskussionen om äppelpaj eller chokladpudding är den godare efterrätten.

Jag känner den här feministen som gjorde X. Personen är dum i huvudet. Det säger en del om feminister.

Byt ut “feminist” mot “student”, “lajvare”, “vit” eller “man”. Är det fortfarande applicerbart på hela den gruppen? Om svaret är nej kanske det handlade mer om personen är feminism?

Men det finns väl viktigare frågor än jämställdhet? Global uppvärmning, människor som svälter, krig. Varför är det här värt så mycket tid?

Jag bygger modellbåtar; det är inte heller viktigare än global uppvärmning, svält eller krig. Jag tycker om att göra det ändå, på precis samma sätt som jag tycker det är värdefullt att prata om jämställdhet.

Om du tycker jämställdhet eller feminism får för mycket tid och uppmärksamhet? Jag förstår dig, det är precis vad jag känner så fort någon börjar prata om fotboll. Turs nog är det ingen som tvingar mig att titta på fotboll.