Kraschen

År 2002 var jag ledamot i Sveroks styrelse. Det var även Björn, en man som alltid hade många järn i elden och som jag minns som rak och ärlig, även om vi inte alltid höll med varandra. Vi umgicks inte utanför styrelsemötena, men jag har följt hans resa på håll via Facebook.

Som det blir på Facebook; solsidan. Man ser upptakten till giftemålet, sällan skilsmässan. Man ser när det söks folk till företaget, inte när det går i konkurs. Med få undantag - det här blev ett av dem.

Björn hade bestämt sig för att skriva en bok om sin alldeles egna företagskonkurs, Kraschen, och sökte crowdfunding för att några månader senare kunna få boken att manifestera sig i min brevlåda.

Man kan hämta mycket i att läsa om ett rejält haveri, oavsett om man tycker ordet entreprenör är en ledstjärna i vardagen eller ett skällsord. Han levererade med råge. Det är sällan jag läst ett så pass självutlämnande utdrag ur ett liv som i Kraschen; få skulle skriva så öppenhjärtligt om något som gick käpprätt åt helvete. Väldigt tveksam till om jag själv hade fixat att göra vad han gjorde i och med boken och skriva om skam och skuld, sena nätter och ett knakande förhållande. Om press, ansvar och hur jävligt det kan få en att må när det går knackigt och man måste göra upp med allt man bara några få månader tidigare hade en värld av tilltro till. När ens påhejare måste börja tänka på sina egna investeringar och vänder från att vara en supporter till någon du är skyldig pengar i en rejäl motgång.

Det är synd; det finns mycket att lära från fuckupsen och vi är alldeles för bra på att stimatisera de som misslyckas. Det är fult att bli fattig, det är ett misslyckande att skiljas, att få sparken eller att vara drivande i ett bolag som kursar. Inte minst är det nyttigt att tänka på hur händelser påverkar oss som människor, alldeles oavhängt företag, årsredovisningar, konkursförvaltare och andra begrepp som känns ganska torra och mekaniska.

Boken är långt från perfekt - inte minst så hade den mått bra av både ett och två varv extra i redigeringen - men jag skulle ända kalla den klart läsvärd, av tre anledningar:

  • Den är troligtvis en av de rakaste, ärligaste och mest utelämnande skildringar om hur dina misstag påverkar ditt och dina närståendes liv du kommer läsa.
  • Den ger en inblick i en process som alla känner till namnet men få till innehållet - konkurs.
  • Det finns dyrköpta erfarenheter att hämta, alldeles oavsett om du har för avsikt att starta egen firma eller inte.